Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινίδωση (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με οπτικές και ηχητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς. Η χρήση της μπορεί να γίνει από επαγγελματίες υγείας αλλά και εκπαιδευμένους πολίτες. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, γνωστή ως «ΚΑΡΠΑ», παρέχει προσωρινά τεχνητές αναπνοές και κυκλοφορία, όμως μεταφέρει περιορισμένη ποσότητα αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο μέχρι ένας απινιδωτής να είναι διαθέσιμος. Ο ανανήπτης κερδίζει “χρόνο” και “προστασία εγκεφάλου” με τις δεξιότητες «ΚΑΡΠΑ» προς όφελος του θύματος, ενώ με την χρήση του AED ενεργεί για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας θανατηφόρας αρρυθμίας.
Αναγκαιότητα εγκατάστασης ΑΕΑ: υπολογίζεται ότι ποσοστό 16-20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους, χωρίς να προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια, και εκδηλώνεται συνήθως με κοιλιακή μαρμαρυγή (>85%) που είναι απινιδώσιμος ρυθμός. Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται άμεσα από τις δεξιότητες και την ετοιμότητα των παρευρισκομένων. Στην ανακοπή ΕΚΤΟΣ νοσοκομείου, εάν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογική βλάβη μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο είναι μικρότερη από 1%. Το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη. Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με τον έγκαιρο απινιδισμό, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες.
Από το 2007, σύμφωνα με υπουργική εγκύκλιο (Υ4αοικ 22.8.2007, Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης «Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή ή Απινιδιστή σε Δημόσιους Χώρους»), η παρουσία Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή κρίνεται απαραίτητη στα ελληνικά σχολεία όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, μόνο ένα δραματικά μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,8% διαθέτουν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή.
Εκπαιδευτικοί του 10ου Δ.Σ. Κοζάνης ήδη παρακολούθησαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης Πρώτων Ανταποκρινόμενων σε επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις (iSAVElives First Responder Education), με έμφαση στους παρακάτω 4 στρατηγικούς στόχους Eκπαίδευση, Απινιδωτές, Τεχνολογία, Διάσωση αλλά και την προετοιμασία χρήσης της καινοτόμου εφαρμογής iSAVElives, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία του ελληνικού ανθρωπιστικού οργανισμού ΚΙDS SAVE LIVES με τη Microsoft. Το παραπάνω πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν και παιδιά άνω των 10 ετών, εκπαιδευτικοί, γονείς, ναυγοσώστες, σώματα ασφαλείας, επαγγελματίες υγείας κλπ).
ZHTAME, λοιπόν, την ενίσχυση σας στο σκοπό μας, που έχει χαρακτήρα κοινωνικής προσφοράς, ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού, με ό,τι ποσό μπορείτε και επιθυμείτε ώστε η γειτονιά μας και η ευρύτερη περιοχή γύρω της να νιώθει ασφάλεια και να έχει πρόσβαση σε άμεση ανάνηψη στη ζωή...γιατί η ζωή είναι ωραία και ανεκτίμητη! Λόγω καρδιάς, λόγω τιμής! Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων!
facebook: Argyrios Zymaras (Αργύριος Ζυμάρας), 10ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/10dimkoz/
User Comment