Η ψυχολογική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών μετά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, από ειδικούς Επαγγελματίες Υγείας στο προσωπικό τους χώρο, είναι μια σημαντική και άκρως απαραίτητη παρέμβαση που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, τόσο οργανικά όσο και ψυχοκοινωνικά.
Η δε υποστήριξη ασθενών τελικού σταδίου, των οποίων η νοσηλεία είναι αδύνατη για πρακτικούς λόγους, αποκτά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αφού δεν αφήνει στην τύχη του τον συνάνθρωπος μας, στις δύσκολες ώρες που βιώνει.
Επιπλέον η κατ’ οίκον νοσηλεία προστατεύει τους ασθενείς από τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ παράλληλα προσφέρει «χείρα βοηθείας» στους οικείους τους.
Εν μέσω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, ανακουφίζει τους οικονομικά ασθενέστερους, προάγοντας ουσιαστικά την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η Πολιτεία δεν έχει θεσπίσει φορείς και διαδικασίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κατ’ οίκον υποστήριξη. Η έλλειψη πόρων και προσωπικού, οδηγεί μοιραία στην ανάληψη πρωτοβουλιών από συλλόγους ασθενών, χορηγούς και εθελοντές.
Το Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, ως σύλλογος που απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν προσωπικά βιώματα με τον καρκίνο, αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία να καλύψει (στο βαθμό που είναι δυνατόν) αυτό το κενό, με τη δημιουργία του προγράμματος «Κ.Ε.Φ.Ι. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών με την ψυχοκοινωνική κάλυψη των ασθενών στο οικείο περιβάλλον τους.
Οι δωρεάν παροχές του προγράμματος περιλαμβάνουν:
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη:
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018, το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι».
Η προσφορά των υπηρεσιών γίνεται δωρεάν, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βαρύτητα κατάστασης υγείας, οικονομική κατάσταση, τόπος κατοικίας μιας και το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων).
Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη χορηγών (φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και ιδιωτών).
Η κυρία Ζωή Γραμματόγλου (Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.) αναφέρει σχετικά:
"Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω των δράσεων μας να σταθούμε δίπλα στον ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του προσφέροντας στήριξη σε κάθε επίπεδο. Με το νέο πρόγραμμα Μαζί και το ΣΠΙΤΙ θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο αλλά και της οικογένειάς του με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους.
Αυτή η κατ’ οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.
Το Μαζί και το ΣΠΙΤΙ απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του.
Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας.
Στην επιλογή συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες του. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους".
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σχόλια χρηστών